Tandlæger Tandbehandlinger Tandeftersyn tandbehandlinger jagtvej101
Tandlægerne Jagtvej 101

PROTESER

Proteser erstatter mistede tænder. De hjælper med til, at man kan tale normalt og tygge sin mad. Kinder og læber fyldes ud. Der findes forskellige typer proteser til individuelle behov. De varierer i pris og kvalitet.

Fastsiddende proteser

De bedste proteser er, dem der sidder fast. Det er muligt med implantat-teknikken. Selvom man mangler alle tænder i enten over- og/eller underkæben, kan man ved hjælp af en tryklåsprotese få fastsiddende tænder. Efter denne behandling siger mange mennesker, at det er som at få sine egne tænder igen. En protese i underkæben kan sidde fast på bare 2 implantater, der forbindes med en barre. I overkæben kræves der flere implantater.

Overgangsproteser

Protesen består af lyserød akryl, hvorpå der er påsat tænder. Protesen ligger på gummerne,

Det er en billig midlertidig løsning, som er god, hvis man kan forvente at miste flere tænder inden længe. Denne protese kan lette senere tilvænning til helprotese.

Unitor

En unitor er en protese med en metaldel og støbte bøjler, der ”klikker” ned over tænderne Den er støbt i en hård crom-kobolt legering og pga. metallets hårdhed og de store styrkeegenskaber, kan den være meget tynd og fylder meget mindre end ovennævnte protese. Den er lettere at vænne sig til, og den er pænere. Unitoren fremstilles af tandlægens tekniker, men først besliber tandlægen de tænder, som protesen kan hvile på, og tager et aftryk af tænderne til teknikeren

Protesen bør bruges mest muligt lette tilvænningen. Den kan trykke lidt i starten, hvilket giver ubehag. Kun tandlægen kan afhjælpe dette, det går altså ikke over af sig selv.         

Helproteser

Hvis der ikke er tænder tilbage i kæberne, må der laves helproteser. Mange har velfungerende helproteser og er glade for dem. Med tiden svinder gummerne og proteserne kommer til at virke for store. Derfor skal der med mellemrum lægges ny akryl på proteserne, så de kan ligge stabilt mod gummerne. Dette gøres normalt første gang et år efter, at de sidste tænder blev fjernet og helproteserne blev fremstillet. Hvis der er for lidt gumme kan helprotesen ikke ligge stabilt. Derfor kan det blive nødvendigt med en protese, der sidder på implantater.